Kirza: voittiko tekonahka toisen maailmansodan?
Share
Toisen maailmansodan aikaan Neuvostoliitossa oli miljoona triljoona sotilasta, ja näiden kaikkien saapastaminen aidoilla nahkasaappailla oli aika kallista puuhaa. Näinpä eräs kemisti, tai joku toinenkin, tai joku joka vei joltain toiselta kunnian, onnistui kehittämään puuvillakankaan, jonka päällipuolelle levitettiin kumimainen pinta. Vaikka tämä mönjä kehitettiin jo joskus ensimmäisen maailmansodan korvilla, siitä saatiin tarpeeksi toimivaa vasta Talvisodassa saatujen kokemusten perusteella. Se näytti nahalta, kesti tarpeeksi pitkään käyttöä ja oli yllättävän vähän oikeata nahkaa huonompaa ja sen nimi oli "Kirza". Sotilaiden saappaat olivat siis alaosastaan oikeata nahkaa ja yläosastaan tätä ihmeainetta ja näyttivät ihan oikeilta nahkasaappailta, ylläpitäen mielikuvaa vauraasta armeijasta. Mitaleja jaettiin ja isojen herrojen viikset väpättivät ja ihmiset säästyivät hetkeksi mielivaltaisilta teloituksilta. Akselivallat lyötiin ja alkoi kylmä sota, johon suuren ja mahtavan sotilaat astelivat samoissa Kirza-saapikkaissa.
Kirza oli yksi tärkeimmistä tekijöistä liittoutuneiden menestyksen kannalta, sillä noin 90% Saksan Wehrmachtista oli itärintamalla, ja se osaltaan mahdollisti neuvostosotilaiden hengissä pysymisen kurjissa olosuhteissa; vaihtoehto olisi ollut vielä huonompi. Suomalaisena tähän toki aina suhtautuu hieman ristiriitaisesti, vihollinen kun oli kyseessä, mutta koetamme tässä toki tarkastella asioita neutraalisti.
Kirza-nahkaa tehdään vielä nykyäänkin Venäjällä, ja tietääksemme myös Virossa, todennäköisesti myös monissa itä-Euroopan maissa. Se poistettiin itänaapurin sotilaskäytöstä vasta vähän aikaa sitten, todennäköisesti samaan aikaan jalkarättien kanssa. Tänä päivänä Kirza on länsimaiselle kuluttajalle lähinnä kuriositeetti, mutta varmasti monelle itäisen Euroopan maan duunarille tuttu juttu.
Joku on tehnyt jopa miesten hajuveden nimeltään "Kirza", mutta se on erheellisesti kenkälankin tuoksuinen, kun sen pitäisi haista puuvillalta ja kumilevitemömmöltä. Toki kumpikin vaihtoehto on hyvin mielenkiintoinen hajuvedeksi. Kohkassa suositellaan vain suosikkikenkälankin hieromista naamaan. Ja mielellään värittömän lankin, muuten voi ihan aiheellisesti joutua hieman selittelemään.